Laekenois är en hundras som klassas som en variant av Belgisk Vallhund (Groenendael). Namnet uttalas ”Lak-in-wah”. Den är mest vanlig i Kanada, Australien, Storbritannien och i andra länder runtom Europa. Laekenois har tillsammans med tre andra hundraser; Malinois, Tervueren och Groenendael stora likheter och är nära besläktade. Det är egentligen mest strukturen och färgen på deras pälsar som skiljer dem åt.

LaekenoisLaekenois är en medelstor hund som gillar att jobba hårt. Öronen är triangelformade och pälsen är ullig i färgerna brun och vit. De flesta kennelklubbar tillåter svart skuggning, framförallt vid mun och svans, vilket tyder på att de bär på en gen som innebär att de har förhöjd koncentration av melaniner.

Den belgiska Laekenois var ursprungligen en vallhund vid den kungliga slotten Laeken som idag är den belgiska kungafamiljens officiella residens. Det ligger i Brysselregionen ca 5 km från centrum i Laekens kommun. Det ligger mitt i en stor park som kallas ”The Royal Domain of Laeken” som är lika stor som furstendömet Monaco.

Laekenois gillar också att vakta och har använts till att skydda linne ute på fälten när de ska torka.

Under första och andra världskriget användes Laekenoishundarna som budbärare.

Laekenois anses vara både den äldsta och den mest sällsynta varianten av de belgiska vallhundarna. Fram till början av 1900-talet blandades de fyra raserna fritt. Egentligen finns det bara tre gener som skiljer sorterna åt: kort eller lång päls, slät eller strävhårig, gråbrun eller svart päls.

En renrasig Laekenois kan ibland få valpar som har slät päls och kan då registreras som Malinois.

Då Laekenois är en aktiv hund passar den utmärkt att tävla med i agility, lydnad och spårning. Självklart passar de bra till att valla djur som var deras ursprungsyssla och det finns tävlingar de kan delta i.

Nu är Laekenoisrasen en allsidig bruks- och tjänstehund som passar för de flesta arbetsuppgifter den får. Det är också en utmärkt familjehund då den är mycket lojal. Den behöver dock en mycket aktiv familj som kan utmana Laekenoisens intelligens och ge den mycket träning.

Det är en relativt frisk hundras men den har vissa ärftliga defekter som den lättare råkar ut för än andra raser. Höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi, osteochondros, epilepsi, kryptorchism (saknar en eller båda testiklarna), PRA (näthinnesjukdom) och andra ögonsjukdomar.Det finns vissa studier som visar att Forskolin eventuellt kan hjälpa mot vissa av dessa. Under de senaste åren har andelen hundar med armbågsledsdysplasi fördubblats.

Det är en aktiv hund som är mycket vaksam och tvekar inte när det gäller att försvara sin familj

Det är en medelstor hund och den har en kvadratiskt byggs kropp. Hanen blir ca 62 cm i mankhöjd och väger mellan 25 och 30 kg. Honan är väger mindre med sina 20-25 kg och blir ca 58 cm höga i mankhöjd.

Pälsen på en Laekenois är strävhårig och är röd fawn med svarta områden. Den kräver nästan ingen pälsvård då pälsen är skapad för att klara sig själv. Bada vid behov när din hund blir smutsig och borsta igenom hela pälsen ca en gång i månaden för att få bort all lös päls. Vid fällning kan du behöva borsta oftare för att undvika att få all lös päls liggandes i ditt hem.