Malinois är en medelstor hundras som brukar räknas som en variant av den Belgiska vallhunden. Namnet Malinois kommer från Malines som är det franska namnet för rasens ursprungsort, Mechelen. Malinois uttalas ”mä-lin-wah”.

MalinoisDet är en arbetsam ras som fungerar utmärkt att lära upp till att spåra sprängmedel och narkotika. Malinois används ofta som spårningshund efter försvunna människor och vid räddningsaktioner. Den används inom polisen och USA´s underrättelsetjänst använder belgiska Malinois för att skydda Vita Huset.

Pälsen på en Malinois är kort, mahognyfärgad med svarta områden. Den har svarta uppåtstående öron och svart munparti. Den är mer fyrkantig i kroppen än Schäferhundar.

Hanhundarna blir ca 61-66 cm i mankhöjd och väger mellan 25-30 kg. Honorna är generellt sett något mindre med sina 56-61 cm i mankhöjd och väger omkring 20-25 kg. En Malinois lever i 10-12 år. Rastypiska sjukdomar är epilepsi, sköldkörtelsjukdomar, höftledsdysplasi trots att det har minimerats genom selektiv uppfödning.

Malinoisen avlades historiskt sett fram för att fylla sin funktion som en arbetande hund mer än för sitt utseende. Därför kan utseendet skilja sig en del från hund till hund inom rasen. De accepterade färgerna på en renrasig Malinois sträcker sig mellan en ljusbrun basfärg till mahognyfärgad, svart mask och svarta öron. Något ljusare färg på hundens undersida och ben än på resten av kroppen. Vita markeringar är också tillåtna på tårna och bröstet så länge inte det vita på bröstpälsen sträcker sig upp till nacken.

De andra sorterna av Belgisk vallhund skiljer sig åt i färg och pälsstruktur. Groenendael har lång päls och är helsvart, Tervueren har samma färg som Malinoisen men har istället lång päls, den ulliga Laekenois är ljusbrun och har ingen svart mask eller svarta öron. Förr korsades de fyra raserna med varandra och det fanns många olika varianter, Malinoiser med längre päls och mörkare färg. Idag skiljer vi på de fyra olika hundarna som separata raser. Pälsen behöver borstas regelbundet men annars kräver den inte speciellt mycket vård då den lätt stöter ifrån sig smuts och liknande. Bad sker vid behov när din hund lyckats smutsa ner sig ordentligt annars räcker det med att torka av tassar och mage när de blivit blöta.

Malinois springer i vatten

En väl uppfödd och tränad Malinois är vanligtvis vänlig, intelligent, beskyddande, aktiv, alert och hårt arbetande. Den belgiska Malinoisen har de högsta energinivåerna bland alla hundraser. De var ett valpliknande beteende fram till ungefär tre års ålder med stor energi och det är inte ovanligt att det håller i sig fram till de blir fem år. Vissa hundar är överdrivet lekfulla och har starka jaktinstinkter som gör det lätt för de att få sikte på ett byte, fånga in det och driva det dit de vill ha det.

Om en Malinois inte stimuleras och aktiveras på rätt sätt kan de lätt utveckla självdestruktiva eller neurotiska beteenden. det händer ofta hos de husdjur som har ägare som inte känner till rasen tillräckligt för att kunna tillgodose deras behov. Det är ju en ganska stor hund som kräver mycket träning med lydnad och de gillar att bli utmanade. Det är en lätt ras att träna men du måste ha tid att lägga på en sån här hund. De gör nästan vad som helst för en belöning.