Schäfern är en av våra mest populära hundraser. Det är en intelligent och duktigt arbetande hund. Den är mycket modig och hängiven. Schäferhundar är oerhört mångsidiga och utmärker sig i det mesta de tar sig för. De jobbar ofta med assistansarbete för funktionsnedsatta människor, inom polis och militärtjänsten, spårning och räddningsaktioner samt drogdetektering. Den passar också bra att tävla med i lydnad och är en trogen följeslagare.

Schäfern är en högeffektiv hund som behöver mycket aktivitet och motion. Utan rätt stimulans kommer Schäfern att uttrycka sin tristess och frustration genom att skälla och tugga på saker, vilket inte brukar uppskattas.

schäfer hund

Börja vänja din hund tidigt med att träffa nya människor i olika miljöer och situationer. En Schäfer kan vara lite misstänksam av sig så social träning är ett måste om du vill ha den som familjehund. För en vakthund är det en bra egenskap men kanske inte lika roligt när ni bjuder hem främmande. Vissa uppfödare siktar in sig på att avla bort de instinkterna för att få fram lydiga hundar med vallhundutseendet men det gör också att de förlorar sina bra egenskaper som kan ge de beteendeproblem som separationsångest.

En Schäfer trivs inte med att bli lämnad ensam under längre stunder.

En hane blir ca 60-66 cm i mankhöjd och kan väga mellan 30 och 40 kg. Honorna är något mindre med en mankhöjd liggandes mellan 55-60 cm och en vikt omkring 22-32 kg.

Schäferns päls är svart med bruna, rödbruna, gula och gråa tecken. Sadel och mask är svarta. Det finns enfärgade svarta eller grå Schäfrar. Schäferns dubbla päls skyddar mycket bra mot regn, snö och smuts.

Schäfrar drabbas av vissa sjukdomar kopplade till just deras ras. En del drabbas av någon av dem medan en del drabbas av alla. Innan du köper din hund be att få en hälsodeklaration gällande hundens föräldrar som visar om de har testats och visat positivt på någon av sjukdomarna. Vanliga sjukdomar är: höftledsdysplasi (där lårbenet inte passar in perfekt i bäckenet), armbågsdysplasi, hypothyroidism och von Willebrands sjukdom.

En del Schäfrar lider av allergier, allt från kontaktallergi till matallergi. Tecken på att de är allergiska mot något kan vara om din hund biter och slickar på sina tassar eller gnider de mot ansiktet mycket.

Schäferhundar har väldigt mycket energi som de behöver göra av med dagligen. Kroppen går att träna genom att jogga eller cykla med den. Sinnet tränar genom exempelvis agility eller lydnadsträning. Att lära sin Schäfer att sluta skälla på kommando kan vara mycket användbart då de lätt skäller när de blir uttråkade. De gillar att tugga och har mycket kraftiga käkar som kan förstöra de flesta material. ge dem bra tuggben att gnaga på så de inte tuggar i sig något som kan vara skadligt för dem.

Schäfervalpar växer mycket snabbt när de är mellan fyra och sju månader. Det gör att det är lätt för dem att skada sina ben. Låt inte alpen växa för fort genom att ge lagom med foder som är anpassat efter just din hund. Innan hunden har blivit två år bör den undvika att springa, hoppa eller leka på hårda ytor. Lek istället på gräs tills hans leder är fullt utvecklade.