Tervueren uttalas ”tervjuren” och hundrasen har fått sitt namn efter en by i Belgien. Det vetenskapliga namnet är Canis lupus familiaris. Tervueren, tillsammans med två andra raser, brukar räknas som varianter till den Belgiska vallhunden/Groenendael. De andra två raserna är Laekenois och Malinois. Så tidigare kallades den för Belgisk vallhund innan den fick sitt egna rasnamn Belgisk Tervueren.

Tervueren är en medelstor hund som är kantigt byggd. Hanarna väger vanligtvis mellan 25-30 kg och honorna 20-25 kg. Hanen mäter 60-66 cm i mankhöjd och honan 56-62 cm. En Tervueren lever i 12 till 14 år.

Tervueren

Pälsen är lång och tjock med dubbla lager och påminner om Groendaelens päls. Oftast är den mahognyfärgad med lite svart i den överliggande pälsen. Saknas det helt på hanarna är det något som är fel. Vit fläck på bröst och vitt på tårna är tillåtet. Vissa länders rasregler tillåter andra färger som grå eller sandfärgad päls.

Pälsen behöver borstas regelbundet för att få bort lös underull, men i allmänhet brukar inte pälsen bli speciellt tovig. Hårstråna är grova och ska ligga platt längs med hundens kropp. Pälsen stöter ifrån smuts och skräp bra men kardborrar och frön fastnar lätt i pälsen på benen.

Bada din Tervueren vid behov och trimma håret vid tassarna. All annan trimning av pälsen bör undvikas speciellt om du har tänkt att ställa ut din hund. All färgning är också förbjuden vid utställning.

Tervueren är en alert, uppmärksam, lojal och beskyddande hundras. De är mycket intelligenta, energiska hundar som behöver jobba och aktiveras mycket för att hålla sig sysselsatta. Det kan de göras genom att träna lydnad, agility, valla får, spåra eller vakta. De tränas ofta till att jobba som räddningshundar vid försvinnande av människor och lavinoffer. En Tervuerenhund som inte hålls tillräckligt aktiverad kan bli hyperaktiva och självdestruktiva.

Tervueren knyter starka band till sin familj och är mycket lojal vilket gör att vissa blir blyga kring främlingar. De är bra vakthundar som är mycket uppmärksamma på vad som sker i deras omgivning och lägger märke till minsta lilla förändring i sin miljö. Var noga med att socialisera din Tervueren med andra människor och djur i olika situationer och miljöer så de inte skapar en nervös sida. Beroende på avel och tidigare erfarenheter kan de lätt vara nervösa.

Tervueren rekommenderas inte att komma till ett hem som inte har någon erfarenhet av hundar sedan tidigare då de kräver en ägare med stort engagemang och förståelse för hundrasen och dess beteenden.

Tervueren passar bra som skyddshund, ”Schutzhund” träning som det kallas på tyska. Då testas hundens egenskaper och mäter dess mentala förmåga, uthållighet, viljan att arbeta och luktsinnet. En hund som klarar de testen passar utmärkt för polisarbete. Syftet med Schutzhund-testet är att identifiera hundar som har eller inte har de karaktärsdrag som krävs för dessa krävande jobb. Tervueren har oftast inga problem med att resa, många andra raser blir nervösa eller drabbas av panik.

Tervueren är relativt friska hundar men de är extra mottagliga för höftledsdysplasi, epilepsi, magproblem och vissa ögon- och hudproblem.